Over mij

Acteren zit in mijn DNA

 

Dat is niet zo heel verwonderlijk als je bedenkt dat mijn moeder al op het toneel stond met mij in haar buik.
Bij dezelfde toneelgroep heb ik ruim dertig jaar met veel plezier gespeeld. Trouwens, nog even over dat DNA: dat blijkt goed verdeeld: van mijn vader heb ik mijn mooie stemgeluid gekregen: hij was vroeger voice-over van menig KRO documentaire of natuurfilm.

Nadat ik Frans had gestudeerd in Utrecht, met een eerstegraads lesbevoegdheid voor ” je weet maar nooit” startte ik mijn werkzame leven.
Wonend in Hilversum, zag ik onder andere veel omroepen van binnen, werkte (als acteur, dat wel) in een dierenpark, bij een platenmaatschappij, nam onderzoeken af in het Frans, assisteerde autorijders bij pech, gaf leiding aan een belzaal bij Kijk- en Luisteronderzoek en was liaison officer bij NOS Eurovisie.
Tot iemand mij had zien acteren en mij wees op het bestaan van het vak van trainingsacteur.

Het kwartje viel. Dat was in 1996.

Trainingsacteren

Trainingsacteren is acteren met een doel voor ogen, namelijk de cursisten helpen hun leerdoel te halen, op een zo geloofwaardige manier en ook nog met de nodige dosis humor. Het is een mooi vak, dat al mijn kwaliteiten ‘aan’ laat gaan: horen én zien wat er achter iemands taalgebruik zit en daarop inspelen, (in)zien welk gedrag ik moet inzetten om een bepaalde reactie te krijgen, goed luisteren, ook naar wat er niet gezegd wordt, analyseren van een situatie en inschatten wat daarbij voor gedrag hoort, en natuurlijk ook acteren, dus zo dicht mogelijk bij het gewenste personage blijven, qua stem, houding, woordkeus en eventueel outfit.

Natuurlijk, een simulatie is niet echt. Het woord zegt het al. Maar studie wijst uit dat mensen in een leersituatie net zo communiceren zoals ze in het echte leven ook doen. Heel vaak heb ik van de mensen die voor de training sceptisch of bloednerveus waren over rollenspellen, aan het eind van de dag de hand geschud. Vaak gepaard met een opmerking in de trant van: “Het was echt heel leerzaam, en zelfs ook nog gelachen vandaag!”

Stemacteren

Mijn carrière als stem begon toen de producer van educatieve cd’s voor kinderen van uitgeverij Bruna een prettige stem zocht, die ook bij kinderen in de smaak zou vallen. Vanaf toen, 1998, had ik er een free lance bezigheid bij. Vele cd’s voor kinderen volgden, daarna commercials, dvd’s voor volwassenen die Nederlands moeten leren, en veel e-learnings voor grote bedrijven.